Svėdasų bibliotekoje vyko smagus renginys, skirtas Lietuvos dainų šventės šimtmečiui, pasaulinės poezijos bei lietuvių kalbos dienai paminėti. Svėdasų J. Tumo-Vaižganto gimnazijos 6–8 klasių mokiniai su mokytoja R. Žvirbliene ne tik klausėsi A. Mičelienės ir jos mokinukių kanklių muzikos, atliekamų dainų, bet ir patys įsijungė dainuodami tarmiškas dainas. Abejingų nepaliko pasakorius iš Panevėžio Laimutis Vasilevičius „porindamas“ pasakas, mindamas mįsles.
Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijoje paminėta Pasaulinė vandens diena. Švarus, gėlas vanduo - gyvybės ir sveikatos šaltinis. Pradinių klasių mokiniai buvo supažindinti su vandens reikšmę mūsų organizmui, primintos vandens gėrimo taisyklės. Žmogus be maisto gali išgyventi keletą savaičių, o be vandens - tik keletą dienų. Buvo kalbama apie vandens kokybę, mikrobiologinius tyrimus, jo tinkamumą naudojimui, tausojimą. Vaikai pasakojo kokį vandenį jie naudoja, kokias geriamo vandens rūšis žino, piešė piešinius.
Aldona Saliamonienė
Asmens higiena padeda saugoti ir stiprinti sveikatą. Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos 3 klasės ir Debeikių pradinių ir ikimokyklinio ugdymo klasių mokiniai buvo supažindinti su gerais asmens higienos įpročiais. Vaikai prisiminė rankų higieną, kaip prižiūrėti rankų ir kojų nagus, plaukus, dantis ir drabužius. Labai svarbu suformuoti tinkamą mitybą, valgyti tuo pačiu paros metu, nepamiršti daržovių, vaisių, gerti pakankamai vandens ir atsakyti šlamštmaisčio - traškučių, saldžiųjų gėrimų, saldumynų. Būtina laikytis ir miego režimo, neišsimiegojus sunkiau įsisavinti naujas žinias. Svarbu išmokti ir laiko planavimą - skirti pakankamai dėmesio namų darbams, aktyviam poilsiui ir pagalbai namuose.
Aldona Saliamonienė
Pienas ir jo gaminiai svarbus baltymų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui. Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos Debeikių skyriuje pradinių ir ikimokyklinio ugdymo klasėse vyko pamokėlė apie pieno kelią ant stalo. Plačiausiai naudojamas karvių pienas, tačiau naudojamas avių, ožkų, kumelių ar net kupranugarių pienas ir produktai. Vaikai prisiminė jiems žinomus pieno produktus, ragavo įvairių sūrių, darėsi pieniškus vaisių ir uogų kokteilius.
Aldona Saliamonienė